Wie ben ik

Ik ben José de Mare (1959). In 1986 ben ik afgestudeerd als Sociaal Pedagoog aan de Rijksuniversiteit te Utrecht.

Na mijn studie pedagogiek heb ik als onderzoeker gewerkt op de universiteit en het toenmalige NIZW (Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn). Mijn onderzoeksgebied was ‘kinderen, ouders en (geestelijke) gezondheidszorg’ en ik heb in die jaren veel studie gedaan naar de belasting van het gezinsleven als er sprake is van geestelijke en lichamelijke handicaps, met (chronische en terminale) ziekten en met psychopathologie.

Een belangrijke gebeurtenis die mij expliciet heeft gevormd als mens en therapeut, is het feit dat ik in 1991 adoptiemoeder werd van 4 Colombiaanse kinderen (toen tussen de 4 en 11 jaar oud). Het proces van grootbrengen was voor mij een belangrijke leerschool in het ervaren en begrijpen van de effecten van het geboren worden en opgroeien in levensomstandigheden die verre van optimaal zijn.

Tussen 1997 en 2001 heb ik mij geschoold tot Gestalttherapeut en heb ik mijn ECP (Europees Certificaat voor Psychotherapist) verworven. Naast deze opleidingen heb ik o.a. een training gevolgd in Rouw- en Verliesverwerking bij kinderen en jongeren en heb ik een tweejarige opleiding Stervensbegeleiding (bij de NIS) gedaan. Ook heb ik de opleiding tot Symbooldramatherapeut gevolgd en in 2012 afgerond. In 2014 heb ik de eenjarige post-HBO-opleiding tot praktijkondersteuner GGZ (in de huisartspraktijk) gevolgd.

In 2000 ben ik mijn eigen therapiepraktijk gestart, eerst in Laren (NH), vervolgens in Bennekom en vanaf 2012 in Ede (GLD). Vanaf 2014 werk ik ook als Praktijkondersteuner GGZ bij 2 huisartsen in Ede.

Ik ben altijd geboeid en nieuwsgierig geweest naar wat er zich tussen mensen afspeelt en ik ben gedreven in het onderzoeken van individuele- en systeem-problematiek met als doel het in beweging krijgen van vastgelopen situaties. Waar beweging is, is verandering mogelijk. In therapie gaan vraagt moed en ook de bereidheid zich in te spannen om de eigen levenssituatie te verbeteren.

Als therapeut ben ik open en betrokken en doe ik mijn werk met veel plezier. Ik heb gevoel voor humor en een gezond relativeringsvermogen. Mijn kracht is om met een zeker gemak heen en weer te kunnen bewegen tussen de zwaarte van het bestaan en de lichtheid en schoonheid ervan.